În Medicină Tradiţională Chineză (TCM), terapiile folosite sunt de obicei clasificate în metode de tratament “externe” şi “interne”. Tui-na este cunoscută şi sub numele mai prozaic de Masaj Chinezesc. Termenul de presopunctura este legat deasemenea de Tui-na; la presopunctura lipsesc elementele dinamice, în rest însă cei doi termeni definesc metode echivalente de terapie.Tui-na este una dintre cele mai vechi metode de tratament şi de prevenire a îmbolnăvirilor cunoscute de omenire, sau cel puţin despre care se păstrează dovezi obiective. De fapt, este de la sine înţeles că masajul, în general, a apărut din mângâierea mamei, din ocrotirea tatălui, venite când copilul era în suferinţa şi încercau cu sufletul şi mâinile lor să dea cât mai mult ajutor.
Restul este istorie şi metodologie de tratament. Meritul Tui-na este doar că a acumulat şi păstrat vreme de mii de ani înregistrări scrise despre moduri de tratament, manipulări, efecte, etc., în aşa fel încât a fost posibilă dezvoltarea şi perfecţionarea aceste metode minunate de terapie.
În mod special Tui-na este folosită pentru bătrâni şi copii deoarece este cea mai prietenoasă şi delicată metodă de tratament. Tui-na nu este invaziva şi nu are efecte secundare sau sechele, că alte metode bazate pe medicaţie, chirurgie, chemoterapie, radioterapie, etc. A fost şi este folosită ca metodă de tratament complementar sau de sine stătător, în special pentru afecţiuni ale sistemului locomotor, afecţiuni acute sau cronice legate de stress, ale aparatului digestiv, respirator şi organelor de reproducere.
Tui-na îşi are rădăcinile în China antică unde a fost folosită ca metoda distinctă de tratament pentru mai bine de 5000 de ani. Descoperiri şi studii arheologice au arătat că încă din neolitic, în jurul anilor 2600 I.Hr., vechii chinezi din regiunea Fluviului Galben acumulaseră tehnici primitive Tui-na de la strămoşii lor. În manuscrisul Huang Di Nei Jin (Canonul Împăratului Galben despre Medicină internă) în epoca Regatelor Combatante 479-221 I.Hr., se face referire la un tratament extern de tipul masajului denumit la vremea aceea “Dao Yin An Qiao” reprezentând prima atestare documentară a unui sistem de tratament în istoria Medicinei Tradiţionale Chineze.
În timpul dinastiilor Jin până la cea Tâng (265-905) D.Hr. Tui-na s-a dezvoltat fiind studiată că disciplina separată la Colegiul Imperial de Medicină. În acest timp Tui-na a fost popularizata până dincolo de hotarele Chinei şi s-a răspândit în ţări că Japonia şi Korea. Acolo s-a dezvoltat potrivit specificului ţării respective şi s-a transformat în alte tipuri de masaj cum ar fi de exemplu, Shiatsu japonez. Până în epoca dinastie Ming, Tui-na a suferit transformări şi a primit numele pe care îl poartă şi astăzi. În acea perioadă s-a dezvoltat spectaculos perfecţionându-se tehnicile de masaj pediatric, deosebit de cel pentru adulţi, deoarece copiii au o alt tip de structură energetică.
Termenul de “Tui-na” poate fi tradus prin “presare-strângere”. Tui-na este parte integrantă şi inseparabilă din TCM şi se bazează pe principiile TCM alături de celelalte două grupe mari (Acupunctură şi Medicină Herbala). Tui-na este un tip deosebit de masaj, o combinaţie de zeci de tipuri manipulări cu putere mare de pătrundere şi întindere ale anumitor muşchi sau zone de muşchi. Simultan se foloseşte stimularea punctelor şi meridianelor de acupunctură pe care se aplică presiune cu grade şi moduri diferite de apăsare sau vibraţie. Poate fi în egală măsură tonifianta sau relaxantă, plăcută, cu deosebit răsunet în organism şi cu mare capacitate de terapie a acestuia.
Efectele binefăcătoare ale Tui-na sunt următoarele:
- - Corectarea anumitor poziţii , şi în general a problemelor sistemului locomotor;
- - Activarea răspunsului organismului la boală;
- - Tonifierea energiei vitale, a circulaţiei, îndepărtarea stagnărilor de-a lungul meridianelor energetice;
- - Drenări de-a lungul meridianelor şi alinarea afecţiunilor încheieturilor;
- - Regularea energiei Yin şi Yang;
- - Îmbunătăţiri în funcţionarea diferitelor organe.
Tui-na restabileşte în acest fel echilibrul energetic, armonia Yin-Yang din organism, alinarea durerilor, restabilirea funcţionarii muşchilor, tendoanelor, a oaselor şi încheieturilor, prevenirea îmbolnăvirilor, stimularea funcţionării sistemului limfatic. Totodată, ea ajuta la reducerea depozitelor de grăsime, creşterii tonusului, a sănătăţii pielii. Deasemenea Tui-na este una dintre puţinele metode de terapie acceptabile pentru menţinerea stării generale de sănătate pe timpul sarcinii. Alte binefaceri ale Tui-na sunt: întărirea sistemului imunitar, stabilizarea presiunii arterile, calmarea şi alinarea sistemului nervos, reducerea durerii.