
Studiul a studiat combinatia a doua medicamente deja existente: fentermina, un medicament de slabire prescris de obicei pe termen scurt si Topamax, un medicament anti-epilepsie ce are si un efect de pierdere a greutatii. Testele s-au efectuat pe 2.487 voluntari care erau supraponderali sau obezi, ce prezentau un indice de masa corporala între 27 si 45.
Participantilor la studiu li s-a oferit o dieta standard, consiliere pentru exercitiile fizice si au fost repartizati aleatoriu pentru a lua fie un placebo, fie una dintre cele doua doze continând amestecul de medicamente mentionat mai sus.
Cei carora li s-a administrat combinatia de medicamente au slabit în medie cu 9 kg mai mult într-un an în comparatie cu cei care au primit un placebo. De asemenea, s-au observat îmbunatatiri în ceea ce priveste presiunea arteriala, nivelul colesterolului si în ceea ce priveste markerii ce masoara nivelul inflamatiei.
În prezent, un singur medicament este aprobat de catre Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA pentru un tratament de slabire de lunga durata - orlistatul, care se vinde în farmacii în compozitia medicamentului Xenical. Acesta actioneaza prin blocarea absorbtiei de grasimi din intestin, dar nu afecteaza pofta de mâncare.
În schimb, fentermina scade simtitor pofta de mâncare, dar este un tratament utilizat pentru o scurta perioada de timp pentru ca nu se cunosc înca efectele pe care le provoaca dupa o folosire de lunga durata. Topamax a fost testat ca medicament pentru slabire dupa ce doctorii au observat efectul secundar pe care l-a avut acesta în tratamentul pentru epileptici. Din pacate, efectele secundare ale medicamentului sunt pierderea memoriei, modificari cognitive si unele anomalii psihiatrice, astfel ca nu este un tratament popular în scopul slabirii.
Kishore Gadde si echipa sa au încercat sa gaseasca o un dozaj ideal al combinatiei de medicamente pentru a stimula capacitatea acestora de a ajuta pacientii sa scada în greutate. Echipa a testat doua dozaje diferite ale substantelor, constatând ca ambele au dus la o pierdere a greutatii mai mare decât în cazul pilulelor placebo.
Pentru a aproba o noua pilula de slabire, Administratia Alimentelor si Medicamentelor solicita o reducere de cel putin 5% din greutate într-un an. Noul studiu a demonstrat ca 62% dintre persoanele care au primit un tratament cu cea mai mica doza au atins acest nivel de scadere în greutate, comparativ cu 21% din cei din grupul de control. Grupul caruia i s-a administrat un dozaj mai mare a prezentat scaderi în greutate si mai pronuntate, dar au dat dovada si de efecte secundare - gura uscata, senzatie de amorteala sau furnicaturi, constipatie, insomnie, depresie si anxietate. Dupa încetarea tratamentului, participantii au observat disparitia reactiilor adverse, dar exista posibilitatea unor efecte de lunga durata.
Toamna trecuta, Administratia Alimentelor si Medicamentelor a respins tratamentul cu aceasta combinatie de medicamente, sugerând sa se efectueze mai multe studii în ceea ce priveste efectele de durata pe care le-ar putea avea medicamentele, cerând o atentie sporita în privinta afectiunilor cardiace si a potentialelor malformatii la nastere. Topamax a fost asociat cu cresterea riscului de aparitie a buzei de iepure sau a deformarilor cerului gurii la bebelusii nascuti de femeile care au consumat acest medicament, desi acest efect nu a fost întâlnit în cadrul acestui studiu la femeile ce erau însarcinate în timpul efectuarii sale.
Studiile suplimentare vor fi efectuate pentru a confirma atât siguranta dozajului, cât si rezultatele tratamentului de slabire cu cât mai putine efecte secundare. Un medicament eficient pentru reducerea greutatii ar fi o arma puternica în lupta cu alte boli cronice asociate kilogramelor în plus, precum afectiunile cardiace, hipertensiunea arteriala sau diabetul zaharat.
Sursa articol: TIME
Următor > |
---|