Plecând de la premisa că "genele încarcă arma, iar stilul de viaţă apasă pe trăgaci", iată câteva argumente elocvente în favoarea unui stil de viaţă sănătos şi echilibrat.
Pe lângă exerciţiul fizic, o dietă adecvată, bogată în principii nutritive, care să furnizeze o livrare constantă de energie, reprezintă ceea ce numim, abstract şi utopic uneori, un stil de viaţă sanogen.
Iată câteva alimente remarcabile din punct de vedere al conţinutului nutritiv:
AVOCADO - ar trebui să fie prezent în alimentaţia noastră frecvent deoarece conţine o bogăţie de 14 minerale, cu rol în reglarea funcţiilor organismului; se remarcă printr-un conţinut mare de fier şi cupru, elemente esenţiale în hematopoieza, prevenind astfel anemia, una dintre cele mai frecvente cauze ale oboselii; avocado reprezintă şi o sursă importantă de grăsimi nesaturate, în special acid oleic (8g/100g), motiv pentru care e indicat în profilaxia afectiunilor cardiovasculare.
Reţineţi, deci, acest fruct pentru acel minunat cocktail de vitamine şi minerale, care conferă vitalitate şi bună dispoziţie.
NUCILE - au un conţinut atât de dens în principii nutritive şi o densitate energetică atât de mare încât reprezintă o minunată sursă de energie şi o sursă importantă de proteine cu o mare biodisponibilitate; tuturor acestor beneficii li se alătura micronutrienti importanţi - vitamina A, B, C, E şi oligoelementele seleniu şi mangan.
Ultimele studii demonstrează că nucile au efecte benefice asupra concentraţiei colesterolului sanguin, conducând la o scădere a LDL - "colesterolul rău".
CEAIUL VERDE - se remarcă printr-o seamă de virtuţi pentru care merită să-l avem în vedere şi mai mult decât atât, să facă parte din raţia de băuturi zilnice (2 ceşti/zi); conţinutul în flavonoide (cele mai importante fiind catechinele) cu rol antioxidant redutabil, îi conferă o serie de beneficii: îmbunătăţeşte funcţia endotelială, protecţie cardiovasculară, inhiba agregarea plachetara, are proprietăţi antibacteriene.
Studiile arată o corelaţie pozitivă între consumul de ceai verde şi profilaxia bolilor degenerative (afecţiuni ca Parkinson, Alzheimer).
VIŞINELE - prezintă un conţinut important de melatonină cu efecte antioxidante, hipocolesterolemiante, anticancerigene, precum şi substanţe fitochimice de genul pigmenţilor antocianici cu rol important în menţinerea integrităţii capilarelor şi a întregului sistem circulator; există un sinergism între aceste substanţe fitochimice şi vitamina C, potentandu-se reciproc.
10 mituri despre slăbire
1. Nu mânca după ora 18
Teoria: Ceea ce mănânci la începutul zilei se digera mai bine şi se arde în organism, iar caloriile consumate seara rămân în corp şi se transformă în grăsime.Realitatea: Caloriile nu ştiu cât e ceasul. "Corpul tău digera şi foloseşte caloriile în acelaşi fel dimineaţa, la prânz şi seara" spune Mary Flynn, un dietetician de la Spitalul Miriam din Providence (SUA), citat de Reuters.Cel mai bun sfat: Mănâncă mai des. Dacă foamea e atât de puternică încât ai mânca aproape orice îţi pică în mână, înseamnă că nu vei mai face distincţie între ceea ce e bine şi nu e bine să mănânci."Nu lăsa să treacă mai mult de cinci ore între mese, " este sfatul lui Jo Ann Hattner, medic nutriţionist în Chicago.
2. Mesele mici şi dese ajuta la creşterea metabolismului
Teoria: Dacă îi dai corpului mâncare în porţii mici, este mereu hrănit iar metabolismul funcţionează mai bine.Realitatea: Mâncarea are un efect minor asupra metabolismului. Oamenii cu muşchii mai dezvoltaţi şi cu o conformaţie mai solidă ard în general mai multe calorii.Cel mai bun sfat: Întăreşte-ţi muşchii. Jumătate de kilogram de masă musculară arde cam 14 calorii pe zi, în timp ce aceeaşi cantitate de grăsime din corp arde doar 2 sau 3 calorii. Dacă nu îţi place să ridici greutăţi sau să mergi la sală, poţi în schimb să faci un curs de Pilates sau de yoga de două-trei ori pe săptămână.
3. Paştele îngraşă
Teoria: Dacă mănânci carbohidraţi, corpul le transformă în zaharuri, care apoi devin depozite de grăsime.Realitatea: Carbohidraţii în sine nu îngraşă, caloriile în plus da, chiar dacă le mănânci sub formă de carbohidraţi, lipide (grăsimi) sau proteine.Cel mai bun sfat: Dacă mănânci paste în cantităţi moderate nu e nicio problemă. Nutriţioniştii recomanda nu mai mult de 100 de grame de paşte (cântărite înainte de a le găti) de persoană.
4. Cafeaua te ajuta să slăbeşti
Teoria: Cofeina taie pofta de mâncare şi creşte metabolismul.Realitatea: Chiar dacă pentru puţin timp cafeaua îţi păcăleşte foamea, dacă bei una-două ceşti pe zi nu va fi de ajuns ca să pierzi în greutate.Cel mai bun sfat: Poţi să bei vreo două ceşti de cafea sau ceai pe zi, dacă vrei, însă să fie neagră fără frişcă, zahăr sau lapte, altfel trebuie să ţii cont şi de aceste calorii în plus. De exemplu, o cafea mocca de la Starbucks conţine spuma de 330 de calorii.
5. Bea lapte şi slăbeşti
Teoria: Calciul din lapte ajuta corpul să ardă grăsimile mai repede şi stimulează astfel pierderea în greutate.Realitatea: Lactatele nu au proprietăţi magice. Cel mai bun sfat: Poţi să mănânci produse lactate, dar mai bine rezumă-te la cele cu conţinut scăzut de grăsime, care au mai puţine calorii şi grăsimi saturate nesănătoase.
6. Cel mai bun mod de a slăbi este să ţii regim
Teoria: Dacă ţii un regim strict pentru o perioadă limitată de timp este cel mai sigur mod să scazi în greutate.Realitatea: Pe termen scurt, vei slăbi pentru că orice cură presupune mai puţine calorii consumate. Dar aceste diete temporare nu duc la o siluetă perfectă care să ţină pentru totdeauna. Cel mai bun sfat: Nu ţine cure de slăbire, mai ales imediat după Anul Nou sau înainte de sezonul cald când vrei să arăţi mai bine la plajă. Mai bine, schimba total modul în care mănânci. Găseşte un regim alimentar care să îţi placă şi pe care să îl poţi urma pe termen lung. Asigură-te însă că nu mănânci prea multe calorii, aşa încât să poţi slăbi. Mai încet, dar pentru totdeauna.
7. Dacă mănânci proteinele şi carbohidraţii separat vei pierde în greutate
Teoria: Proteinele şi carbohidraţii sunt digeraţi de enzime diferite. Dacă le mănânci separat, îţi îmbunătăţeşti digestia şi pierzi kilograme.Realitatea: Stomacul nostru poate să digere deodată mâncare din mai multe categorii.Cel mai bun sfat: Mănâncă proteine împreună cu carbohidraţi, dar alege-le cu grijă. Cele mai bune proteine sunt cele din carnea slabă, pui, lactate dietetice şi brânză tofu pentru că au puţine grăsimi săturate. Cei mai buni carbohidraţi sunt în cerealele integrale, fructe şi legume.
8. Ca să slăbeşti, trebuie să reduci drastic numărul de calorii
Teoria: Dacă mănânci mult mai puţin, vei cântări mult mai puţin.Realitatea: Dacă vei supravieţui cu 1.200 de calorii pe zi, vei da jos din greutate, dar nu pentru mult timp. "Psihologic, oamenilor le este greu să ţină diete stricte timp îndelungat pentru că se simt înfometaţi şi privaţi de ce e mai bun în lume" spune Traci Mann, profesoara de psihologie la Universitatea din Minnesota.Cel mai bun sfat: Nu te înfometa. "Dacă vrei să slăbeşti pentru totdeauna, trebuie să îţi restricţionezi la un nivel moderat numărul de calorii şi să nu opresti acest regim niciodată" considera Christopher Gardner, profesor de ştiinţe nutriţionale la catedra de Medicină a Universităţii Stanford.
9. Mâncărurile dietetice sunt bune la dietă
Teoria: Mâncarea cu puţine grăsimi, cu puţini carbohidraţi şi cea îndulcita artificial fac din regimul de slăbire mai puţin dureros.Realitatea: Mâncarea cu puţine grăsimi şi cu puţini carbohidraţi nu înseamnă neapărat că are şi puţine calorii, iar dacă încerci să slăbeşti, dacă te îndopi cu astfel de "delicii" s-ar putea că dieta să nu aibă niciun efect. Cel mai bun sfat: Dacă eşti tentat/a de o gustare pe care scrie "dietetic" sau "light", verifica eticheta ca să vezi ce valoare nutriţională are. Vezi câte calorii conţine o porţie, apoi compara numărul cu cele dintr-un produs similar care nu se pretinde a fi light.
10. Dacă mănânci grăsimi, o să te îngraşi
Teoria: Grăsimea are 9 calorii pe gram, iar carbohidraţii şi proteinele au doar 4 calorii pe gram, aşa că pentru a slăbi trebuie să eviţi grăsimea.Realitatea: Grăsimile nu sunt duşmanul. Deşi produsele grase pot fi pline de calorii, o cantitate mică de grăsimi te poate ajuta să te simţi satul (aşa încât vei mânca mai puţin pe ansamblu) şi poate da un gust mai bun mâncărurilor sănătoase ca legumele (aşa încât vei mânca mai multe).Cel mai bun sfat: Mănâncă şi grăsimi, dar nu exagera. Alege grăsimi monosaturate, ca cele care se găsesc în uleiul de floarea soarelui sau măsline; alune şi peşte. Evita grăsimile săturate din majoritatea produselor de porc şi din lactate, precum şi grăsimile din mâncărurile preambalate, fast food şi margarină.
Care este lecţia ce trebuie învăţată? Nu există metode de slăbit "miraculoase" 100%!!! Cei care vă promit că o să slăbiţi 8-10kg/lună sunt doar aceia care doresc să vă vândă produse scumpe şi cu eficienţa îndoielnică! Internetul este plin de "mărturii" ale aşa-zişilor beneficiari ai miraculoaselor produse care, dacă le cumpăraţi, puteţi să mâncaţi tone de cartofi prăjiţi, cola, etc., şi totuşi să slăbiţi peste 5-6 kg/lună!!! Aşa ceva nu există, din păcate (sau din fericire). Poţi să mănânci aproape orice dar moderat şi vei arăta aşa cum îţi doreşti, acesta este secretul (şi e gratuit)!!!
Ceai Verde Despre Slăbire Dieta