Bodymassage Reflexology and Healing

  • Măreşte caracterele
  • Dimensiune normală caractere
  • Micşorează caracterele
Ab Initio DIETĂ Dieta bogata in fibre

Dieta bogata in fibre

Email

Dieta bogată în fibre devine din ce în ce mai celebră şi pe meleagurile noastre. Deşi ea a fost prima dată amintită în SUA în anii ’70 şi a pătruns masiv ca idee de dietă sănătoasă prin anii ’80, ca şi în cazul altor lucruri, iată că abia acum începe această modă şi la noi în ţară. Auzim peste tot despre pâine pentru slăbit, suplimente miraculoase care vindeca orice boală de colon şi nu numai, spaghete minune care nu te îngraşă, ci te slăbesc şi te însănătoşesc subit, biscuiţi, cereale de mic dejun şi făinuri cu cereale integrale, etc.

Cât este real din ce auzim despre fibre şi cât este mit sau mai rău, minciuni gogonate vândute la preţuri mari? Să vedem pe rând cele mai celebre mituri despre fibre şi dietele bogate în fibre.

Mitul 1: Fibrele reduc nivelul de zahăr din sânge şi previn diabetul

Adevărul este ca fibrele vor încetini absorbţia zahărului, dar pentru puţin timp. Toată cantitatea de zahăr se va absorbi într-un final, fără că testul de glucoză să arate o creştere a glicemiei la fel de mare după consum. Dar, zahărul va fi tot acolo şi îşi va juca rolul asupra organismului, iar insulina va fi secretata pentru o perioadă mai lungă de timp. În plus, acest amestec nereuşit de fibre şi zahăr, imediat ce ajunge în intestine începe să fermenteze şi să producă alcool (calorii, inflamaţie).

Mitul 2: Fibrele ajută la slăbire, te satura şi reduc apetitul

Dacă vorbim de fibrele luate din cereale şi fructe mă tem că nu. Dacă vorbim despre o alimentaţie echilibrată care include şi legume, nuci şi seminţe şi cantităţi moderate de fructe şi cereale sau pseudocereale, atunci da.

Anumite tipuri de fibre absorb lichide, se umflă şi de până la 5 ori peste dimensiunea iniţială şi dau senzaţia de saţietate. În timp însă, stomacul se va mări şi va cere un ghemotoc de fibre din ce în ce mai mare – un stomac impresionant nu e chiar ce ne dorim atunci când căutam slăbirea.
Oricât ne-ar plăcea să credem că paştele şi pâinea din cereale integrale ne ajută să slăbim, nu facem decât să ne amăgim frumos.

Mitul 3: Pentru a fi sănătoşi asiguraţi organismului în jur de 40 g de fibre zilnic din fructe şi legume proaspete şi din cereale integrale

Dacă ar fi să ne luăm după acest sfat, nu ar fi tocmai bine pentru sănătatea noastră din mai multe puncte de vedere.
Poate că nu ar fi o problemă majoră dacă ne-am lua aceste fibre din legume, însă problemele apar când sunt luate în mare parte din cereale şi fructe.

Dacă vreţi să vă luaţi fibrele din celebrele cereale integrale poate că ar trebui să citiţi mai întâi articolul despre cereale şi să vă gândiţi că glutenul şi lectinele nu sunt tocmai prietenoase cu imunitatea voastră. Pentru cantitatea asta de fibre ar trebui să consumăm cam 5 mere şi 5 pere pe zi. Alături de aceste fibre vom acumula frumoasă cifra de 150 de grame de zaharuri din fructe, adică în jur de 10 linguri de zahăr pe zi. Şi aici vorbim despre fructoza, care în exces vine la pachet cu depunere de grăsime pe organele interne şi cu colăcei în jurul taliei.

Mitul 4: Fibrele contribuie mult în a avea un sistem digestiv sănătos

Aici propovăduitorii dietelor bazate pe fibre au două direcţii care se bat cap în cap: fibrele încetinesc digestia şi cealaltă – fibrele grăbesc digestia. Vă rugăm să vă hotărâţi!
Adevărul este ca fibrele pot încetini digestia pentru că se umflă şi staţionează mai mult timp. Acest lucru nu ajută nicidecum în sănătatea organismului, ci poate cauza probleme grave: inflamarea mucoasei intestinale, arsuri stomacale, indigestie, boala Crohn şi pe termen lung constipaţie.

“Constipaţie? Dar eu după ce mănânc kilogramul meu de cireşe în cura mea de sănătate prin cireşe mă duc imediat la toaletă!” Da, ştim că te duci la toaletă, dar înainte de asta mai ai şi alte simptome: balonare, flatulenta (oops!), etc. Ştii de ce? Ţi-am explicat mai sus: fibrele şi zahărul fermentează şi rezultă alcool. Dacă ai fost la ţară la bunici cu siguranţă ai văzut cel puţin o dată struguri sau prune fermentând pentru a fi transformate mai apoi în vin şi alcool.
Pe termen lung, pentru o bună digestie, ai nevoie de grăsimi sănătoase în alimentaţia ta şi de surse mai bune de fibre, cum sunt cele din legume, nuci şi seminţe şi de sport.

Mitul 5: Fibrele te protejează de cancerul de colon şi de cancerul de sân

Un studiu efectuat la Harvard School of Public Health pe parcursul a 16 ani arată ca o dietă săracă în grăsimi şi bogată în fibre nu ajută în prevenirea cancerului de colon.
Un alt studiu publicat în The New England Journal of Medicine arată ca o dietă săracă în grăsimi şi bogată în fibre nu previne reapariţia cancerului de colon.
Alt studiu efectuat pe parcursul a 20 de ani tot la Harvard School of Public Health arata din nou că dieta bogată în fibre nu previne cancerul de colon.

Chiar şi FDA (asociaţia care face regulile legate de alimente, suplimente şi medicamente în SUA) admite că nu există legătură între consumul de fibre şi cancerul de colon.

De ce am amintit de aceste studii? Ca să vă atragem atenţia că studiile de valoare durează ani buni şi că nu trebuie să ne bazăm pe orice găselniţă a cuiva dornic să ne vândă produse ieftine la suprapreţ. Ultimele descoperiri arată că populaţiile care mănâncă mai puţină carne şi mai mulţi carbohidraţi au o incidenţă a cancerului de colon mai mare. Gândiţi-vă locuitorii de la pol cam ce dieta au – una bazată pe carne şi grăsime animală, în care cerealele şi fructele nu prea sunt de găsit şi cu toate astea sunt foarte sănătoşi. Desigur noi nu am trăit la pol şi de asta trebuie să ducem aici o dietă sănătoasă şi echilibrată, adaptată locului în care ne aflăm, iar asta nu înseamnă dieta cu multe, cât mai multe fibre.

Un alt studiu în colaborare între American Institute for Cancer Research şi Ministerul Sănătăţii din Mexic arată că incidenta cancerului la sân este mai mare la femeile care au o dietă în care majoritatea caloriilor provin din carbohidraţi, nu la cele care au o dietă bogată în grăsimi.

Concluzii despre fibre şi dieta cu fibre

Contează calitatea şi provenienţa fibrelor consumate. Nu toate fibrele sunt sănătoase.
Dieta trebuie să conţină şi fibre, dar nu în cantităţi mari.
Este bine să ne luăm necesarul de fibre din legume cu frunze verzi, rădacinoase, nuci, seminţe, iar fructele şi cerealele să le consumăm cu moderaţie.
Fibrele nu sunt un panaceu şi nu te baza doar pe ele dacă vrei să fii sănătos.
Dieta cu fibre te poate ajuta să slăbeşti pe termen scurt, dar pe termen lung este bine să ai o dietă sănătoasă şi echilibrată, fără exces de fibre.
Fibrele provenite din cereale îţi pot bulversa imunitatea şi îţi pot provoca infecţii cu fungi.
Fructele sunt sănătoase, dar consumate cu moderaţie şi în funcţie de sezon.

 

Director Firme & Persoane Fizice

LISTARE FIRME
ADAUGA FIRMA NOUA

Calculator Indice Masa Corporala

Inaltime

Greutate


Calculator Calorii Zilnice


Vârstă

Gen

Inălţime

Greutate

ActivitateNutrition Calorie Counter

Pret Website

Buy Websites
RECLAMA REFLEXOTERAPIE
Alternative cancer treatments 2015-2016
Search Treatments natural for all cancer patients. Cancer treatment, alternative cancer information, alternative cancer treatments, resources, natural cancer treatments, etc
www.treatmentcancer.info
Reflexoterapie si Reflexologie 2015
Masaj terapeutic , aromaterapie, dieta, reflexologie, reflexoterapie, reiki, osteopatie, celulita, slabire, yumeiho, IMC, BMI, medicina, sanatate si multe altele
Servicii medicale - Metastaze pulmonare
Dan Nicolau - Servicii medicale - Metastaze pulmonare
Tratament Cancer Pulmonar
Tratament Cancer Pulmonar - metastazapulmonara.ro
Locuri de munca si angajari
Locuri de munca in Romania si strainatate.
Reflexoterapie & Puncte reflexogene

Translate

 

Online

Avem 16 vizitatori online

Page Rank Check