Bodymassage Reflexology and Healing

  • Măreşte caracterele
  • Dimensiune normală caractere
  • Micşorează caracterele
Ab Initio DIETĂ Dieta in litiaza renala

Dieta in litiaza renala

Email

Bărbaţii sunt mai frecvent afectaţi decât femeile. Dieta are un rol hotărâtor în formarea calculilor de calciu şi de acid uric, însă şi predispoziţia genetică este responsabilă cu declanşarea bolii. Ce favorizează formarea "pietrelor la rinichi"? Pe primul loc este aportul insuficient de lichide, care face că urina să fie concentrată, aciditatea ei jucând un rol favorizant, important.
Rinichiul elimină o cantitate mai mare de oxalaţi şi calciu care se vor combina cu pH-ul acid al urinei şi vor forma cristalele de oxalat de calciu ce se vor organiza în "cariere" mai mari sau mai mici. Studii de specialitate au demonstrat că o dietă foarte bogată în proteine favorizează formarea calculilor renali de calciu şi acid uric. În mod normal, urina conţine citrat, o substanţă care inhiba constituirea cristalelor de oxalat de calciu. Absenţa citratului - sau prezenţa sa în cantitate mică - favorizează apariţia acestor cristale.

Bea multe lichide! Apă, apă şi iar apă! Bea cel puţin 10-12 pahare de lichide pe zi. Cantitatea mare de apă din urina nu numai că va dilua acidul oxalic, dar va spăla şi căile urinare, împiedicând agregarea cristalelor deja formate. Nu uita să bei lichide şi seară înainte de culcare, altfel concentrarea de urină de peste noapte îţi va anula toate eforturile din timpul zilei. Dacă afară este canicula şi transpiri excesiv, suplimentează lichidele în aşa fel încât cantitatea de urină să se menţină că în restul zilelor.

Atenţie: Nu toate lichidele sunt benefice: ceaiul negru sau ceaiul la gheaţă conţine mulţi oxalaţi şi nu este recomandat. Băuturile tip cola sunt acide şi vor favoriza cristalizarea pietrelor. Şi berea este de evitat, pentru că stimulează eliminarea de acid uric şi acid oxalic. Chiar şi apa de la robinet poate să fie prea "dură", conţinând o cantitate suficient de mare de calciu. Cere-i medicului tău să-ţi spună dacă este bine să bei apa de la robinet sau să o foloseşti la gătit. Dacă o consideră prea dură, îţi va recomanda apă minerală cu conţinut mai scăzut de calciu şi elemente minerale.

Calciul După ce ani la rând s-a crezut că prin limitarea aportului de calciu se va obţine o scădere a frecvenţei colicilor renale, astăzi este demonstrat că limitarea drastică a calciului ingerat nu scade, ci creşte riscul formării pietrelor la rinichi. Se recomandă ca doza normală de calciu să fie menţinută la 1.200 mg/zi, iar 80% din ea să provină din lactate. Calciul din lapte se absoarbe mult mai uşor decât cel din legume şi fructe sau decât cel din tablete. Calciul mai poate fi luat şi din conservele de sardine, somon (cu tot cu oase) şi fulgi de ovăz. O mare parte din cereale conţin calciu, făcând o bună combinaţie cu laptele.

Proteinele În prezent, tendinţa este de a reduce aportul excesiv de carne de orice fel: peste, pasăre, vită, porc, etc. Fiind dovedit faptul că prea multe proteine duc la eliminarea unei urini acide. Totodată, urina va conţine cantităţi mai mari de acid uric, acid oxalic şi calciu şi, deci, va favoriza formarea calculilor renali. Legumele şi fructele Cu mici excepţii, nu există nici o restricţie de alimentaţie în ceea ce priveşte vegetalele. Ba chiar este foarte bine să mănânci cantităţi însemnate de fructe şi legume proaspete, tocmai pentru că determina o alcalinizare a urinei şi duc la creşterea cantităţii de citrat eliminată de rinichi. Cele bogate în oxalaţi: spanac, ştevie, măcriş, roşii, smochine, coacăze, afine, nuci şi arahide trebuie evitate sau, dacă pofta nu-ţi dă pace, consumă-le împreună cu alimente bogate în calciu: brânzeturi sau alte derivate lactate. În acest fel, oxalaţii de calciu formaţi în tubul digestiv, nefiind absorbiţi, se elimină direct în scaun.

Sodiul Sodiul (sărea de bucătărie) se găseşte, în diverse cantităţi în toate alimentele. Sodiul în exces favorizează eliminarea renală de calciu, ducând la formarea cristalelor de oxalat de calciu în urină. Nici cealaltă extremă nu este de dorit: prea puţin sodiu în alimentaţie declanşează unele mecanisme de economisire a apei, urina rezultată fiind în cantitate mai mică şi mai concentrată. De aceea, este recomandat un consum moderat de sare - sub 8 g/zi. Dulciurile Cele mai iubite dulciuri - ciocolată, pralinele şi orice alte deserturi cu cacao - ascund "zăcăminte" de oxalaţi, care dau naştere pietrelor, deloc preţioase. Consumul exagerat de dulciuri rafinate se asociază cu o creştere a eliminării urinare de calciu.

Vitaminele Orice supliment de vitamine sau minerale trebuie luat doar la recomandarea medicului. S-a dovedit că un aport crescut de vitamina C, vitamina D (ulei de peşte) şi suplimente de minerale conţinând calciu, creşte riscul apariţiei litiazei renale. Se pare că vitaminele din grupul B (B1, B2, B3, B6, B12) şi restul de vitamine liposolubile (vitamina A, E, K) nu interferează cu formarea calculilor renali. Treci printr-o criză? Atâta vreme cât calculul rămâne pe loc, nu te va supăra cu nimic; cel mult vei simţi o durere difuză în zona lombară (în partea inferioară a spatelui, sub coaste). Când calculul începe să se desprindă, apar problemele: Durere intensă colicativa: variază în intensitate, fără a ceda însă. Este localizată lombar sau în abdomenul inferior, iradiind în zona inghinală; Nu îţi poţi găsi o poziţie în care să te doară mai puţin; Trăieşti o stare de agitaţie, nu îţi găseşti locul;

Urina poate prezenta firişoare de sânge. În circa 80% din cazuri, calculii se elimină spontan, însă dacă ei depăşesc 6-8 mm în diametru acest lucru nu mai este posibil. Dacă ai astfel de simptome, îndreaptă-te spre camera de gardă a celui mai apropiat spital pentru a primi un tratament care să te ajute să treci mai uşor peste acest eveniment.} i se vor administra analgezice, spasmolitice, lichide abundente şi diuretice. Febra trebuie şi ea controlată cu antitermice şi antibiotice (după ce a fost recoltata urocultura şi hemocultura). Hidratarea din abundenţă creşte debitul urinar şi are scopul de a dezlipi piatră, ea fiind însă contraindicata în retenţia de urină (când nu mai urinezi deloc, căile urinare fiind blocate de calculi). Tipuri de pietre Cu toate că pietrele din calciu (oxalat de calciu) sunt cele mai frecvente (80-85%), se mai întâlnesc şi altele: 5-10% sunt din acid uric, alte 5-10 % sunt din struvita şi apatita (pietrele infecţioase), cele mai rare fiind pietrele "organice", de cistina - aproximativ 1%. De cele mai multe ori, calculii întâlniţi în litiaza renală sunt micşti, având în compoziţia lor mai multe substanţe.

 

 

Director Firme & Persoane Fizice

LISTARE FIRME
ADAUGA FIRMA NOUA

Calculator Indice Masa Corporala

Inaltime

Greutate


Calculator Calorii Zilnice


Vârstă

Gen

Inălţime

Greutate

ActivitateNutrition Calorie Counter

Pret Website

Buy Websites
RECLAMA REFLEXOTERAPIE
Alternative cancer treatments 2015-2016
Search Treatments natural for all cancer patients. Cancer treatment, alternative cancer information, alternative cancer treatments, resources, natural cancer treatments, etc
www.treatmentcancer.info
Reflexoterapie si Reflexologie 2015
Masaj terapeutic , aromaterapie, dieta, reflexologie, reflexoterapie, reiki, osteopatie, celulita, slabire, yumeiho, IMC, BMI, medicina, sanatate si multe altele
Servicii medicale - Metastaze pulmonare
Dan Nicolau - Servicii medicale - Metastaze pulmonare
Tratament Cancer Pulmonar
Tratament Cancer Pulmonar - metastazapulmonara.ro
Locuri de munca si angajari
Locuri de munca in Romania si strainatate.
Reflexoterapie & Puncte reflexogene

Translate

 

Online

Avem 19 vizitatori online

Page Rank Check