Chanoyu (Japonia) Cu secole in urma, preotii budisti au dezvoltat o ceremonie bazata pe credinta ca ceaiul era legat spiritual de idealurile pasnice promovate de budism. Peste timp, ceremonia japoneza a ceaiului, cunoscuta ca Chanoyu sau „apa fiarta pentru ceai”, a devenit un act mult mai elaborat si s-a stabilit ca un important aspect al culturii japoneze. Dar spre deosebire de multe alte modalitati de a servi ceaiul, aceasta se concentreaza asupra bauturii insesi, ritualul este de fapt despre ceremonie – tot ceea ce duce la prepararea ceaiului. Obiectivul este acela de a purifica simturile si de a cultiva armonia si unitatea intre mediul inconjurator, oameni, ustensile, ceai, si toate celelalte elemente implicate in ceremonie. Ca multe alte arte din Japonia antica, ceremonia este privita ca mijloc de iluminare; cu alte cuvinte, este partea centrala a Chado, sau „Calea Ceaiului”. Este originara din China, dar acolo obieciul s-a stins; insa combinat cu elemente Zen, ramane o parte fascinanta a culturii japoneze.
Citeşte mai mult...
Ceaiul şi toate variaţiile de ortografie şi pronunţie din lume provin dintr-o singură sursă: ‘Te’ înseamnă „Ceai” în dialectul chinezesc Amoy. Cuvântul mandarin pentru ceai, ‘cha’, a creat de asemenea, câteva derivaţii. Portughezii, pe de altă parte, au păstrat denumirea cantoniana CHA, folosită pâna astazi în multe ţari, printre care si în limba română. Tarile vest europene, între care şi olandezii care au promovat ceaiul, au folosit denumirea TAY care, derivată în propriile limbi, a ajuns: TEE, TEA, etc. Se spune că ceaiul trezeşte duhul bun şi dă gânduri înţelepte. El împrospătează spiritul, iar dacă eşti demoralizat, îţi va da curaj. În mintea noastră, termenul de ceai este asociat pe de o parte unei senzaţii de linişte şi confort, iar pe de altă parte cu întrebuinţarea sa ca mijloc terapeutic. Pentru asiatici însă, ceaiul reprezintă un bun cultural, un adevărat panaceu. Acest lucru este pe deplin valabil mai ales în cazul ceaiului verde.
Citeşte mai mult...
Cunoscut in Japonia si in China de mii de ani, a cucerit mapamondul, fiind, in clipa de fata, bautura cea mai consumata de pe pamant. Nu degeaba! Legenda spune ca undeva, peste mari si tari, la poalele celor mai inalti munti ai lumii, traia imparatul chinez Shen Nung. Era un carmuitor inteligent si viteaz, dar foarte iute la manie, daca ii erau incalcate poruncile. Si mai avea o particularitate pe care toti supusii sai o stiau: era obsedat de igiena. Pana si apa pe care o bea era fiarta inainte, pentru ca nu cumva sa se contamineze. Intr-o seara, insa, vantul dinspre miazazi i-a jucat o festa, aducand in camera sa cateva frunze care au ajuns chiar in cana cu apa fierbinte pe care urma sa o bea. Servitorul care uitase fereastra deschisa, galben de frica, s-a grabit sa ia cana, dar era prea tarziu, pentru ca imparatul deja o dusese la gura.
Citeşte mai mult...
"Masajul facial este o terapie separată de masajul corporal total şi poate include nu doar fata, ci şi gâtul, decolteul şi chiar capul", ne spune Betty Raţiu, consultant în slăbire şi tratamente corporale. Masajul facial se poate efectua la un salon de specialitate, dar îl poţi face şi singură, acasă. "În funcţie de complexitate şi zonele tratate, masajul efectuat la salon durează între 15 şi 30 de minute", adăugă specialistul.
Etapele masajului facial
Demachierea - este foarte importantă curăţarea în profunzime a feţei, nu doar a ochilor sau a zonelor pe care s-a aplicat machiaj. Demachierea se realizează cu produse speciale, potrivite tipului de ten;
Citeşte mai mult...
|